Parker Vector "Standart" Dolma Kalem

Ülkemizde dolma kalem denince akla gelen ilk markalardan biri de Parker'dir şüphesiz. Bu incelememize konu olan dolmakalem markanın Vector olarak adlandırılan standart dolmakalemi. İngiliz firma tarafından ilk defa 1984 yılında FP-1 (Fountain Pen-1) adı ile piyasaya sürülen bu model, 1986 yılında yapılan küçük tasarım değişikliklerinden sonra "Vector Standard" serisi olarak hayatına devam etmiş. Günümüzde aynı serinin farklı renklerden ve malzemeden imal edilmiş dolmakalemlerini, tükenmezlerini ve rollerlarını hemen her kırtasiyede bulmanız mümkün. 

Parker Vector dolmakalem kapalı halde

Basit tasarımlı ve sade görünüşlü Parker Vector, bir yazı gerecinin dolmakalem olarak nitelendirilmesi için gereken temel unsurlara sahip, ne eksiği var, ne de fazlası. Kapatıldığında klipsli dümdüz bir çubuk haline gelen kalemin kapağı ve gövdesinin ana kısımları parlak sert plastikten imal edilmiş. Uç, tutma kısmı (grip), gövdenin üst ucu ve klips parlatılmış paslanmaz çelik. Klips, matematikte vektör sembolü olarak kullanılan ok şeklinde, ki bu şekle Parker'in alâmet-i fârikası diyebiliriz. Gövdenin plastik kısmı ile alt ve üst uçlarındaki paslanmaz çelik kısımlar arasında yaklaşık 1 milimlik yarıçap farkı var. Tutacak tarafındaki bu fark, eğer uzun süre yazarsanız, elinizde rahatsızlık yaratmaya başlıyor. Üst taraftaki paslanmaz çelik kısım ise kapalı halde kaleme biraz olsun estetik bir görüm kazandırırken, yazarken kapağı gövdeye takmanıza yarıyor. Kapak ve uç üzerinde "Parker" markası işlenmiş, ancak kapaktakini fark edebilmeniz için biraz yakından bakmanız gerekir. Bu kalem için ergonomi ve estetikten bahsetmek çok mümkün değil. Ne kadar sade ve abartısız tasarımlardan hoşlanırsanız hoşlanın, Vector'ün mevcut tasarımıyla gözünüze hoş gelmesi oldukça zor. Ancak üretici tarafından son yıllarda piyasaya çıkartılan aynı serinin daha kaliteli malzemeyle üretilen modellerinin, biraz daha albenili olduğunu da belirtmek gerekiyor. Tabii ki o modellere sahip olmak daha maliyetli.

Vektör şeklindeki klips

Gövdenin üst ucundaki paslanmaz çelik kısım


Parker'a has şekle ve damak yapısına sahip orta kalınlıktaki uç kalemin en sağlam halkası. Dengeli ve kesintisiz mürekkep akışı sağlayan uç için orta ıslaklıkta diyebiliriz. Üreticinin iddiası, ucun optimal yazım açısı sağlayan özel tasarımı sayesinde, yazarken hangi elinizi kullanırsanız kullanın aynı performansı göstereceği. Yazarken sağ elimi kullandığım için bu konuda yorum yapmam zor. Bendeki modellerin uç kalınlığı orta olarak geçmesine rağmen, gerçekte kalın (broad)'a kaçıyor. Fazla kalın yazı sevmeyenler bu kalem için daha ince uçları tercih etmeliler. İşlevsel olarak tatmin edici bu aksamın bence tek eleştiriye muhtaç yönü itici şekli. Gerçi bu durum pek çok Parker modeli için geçerli.

Ünlü! Parker tipi uç


Mürekkep için Parker kartuş kullanan kalem, standart Parker mürekkep pompası uyumlu. Ancak pompayı ayrıca satın almalısınız. Pompanın internet üzerinden satış fiyatı kalemin yaklaşık üçte biri. Size bir püf noktası; eğer elinizde Lamy T10 kartuş varsa bu kalemle kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak yıllardır piyasada olan ve rekabet gücünü halen devam ettiren bir dolmakalem Parker Vector. Sanırım bunun en önemli sebebi de, benzer başarıya sahip ürünlerde olduğu gibi, basit ama işlevsel, kolay erişilebilir, ucuz ama dayanıklı olması. Giriş seviyesindeki Parker Vector dolmakalemi kolay taşınabilirliği ve sağlamlığı ile günlük kısa notlar almak veya imza atmak için kullanabilirsiniz. Ergonomiden nasibini pek alamamış olması nedeniyle, uzun kullanımlar için tavsiye etmem mümkün değil. Ancak eğer bir koleksiyoncuysanız ve hala elinizde yoksa, bu efsaneye muhakkak sahip olmanız ise kaçınılmaz. 

Parker Vector inceleme formu

Yorumlar

  1. Parker a uygun dönüştürücüyü istanbulda e5 güzergahında nereden alabilirim? İnternette önde gelen sitelerde bulamadım, d&rda da bulamadım

    YanıtlaSil
  2. d&r da donusturucu bulunmaktadir

    YanıtlaSil
  3. Uçları ayrıca satılıyor mu? Bende M uç var ancak kalın olduğu için F almak istiyorum

    YanıtlaSil
  4. çelik olan modelini kullanıyorum medium uç kalınlığında yazıyor. benden önce belki 20 yılı vardır. çok sağlam bir kalem. yazıda da belirtildiği gibi küçük boyuta sahip. ben seviyorum küçük olmasını taşıması kolay oluyor. elinizde denemeden satın almamanızda fayda var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şişe mi Kartuş mu?

Scrikss Model 33 Dolma Kalem

Jinhao X750