Kaweco Klasik Sport Dolma Kalem


Gözlemim odur ki, dünyada dolma kalem piyasasında yaşanan hareketlilik ve çeşitliliğin ülkemize yansıması son dönemlerde çok daha hızlı oluyor. Gün geçmiyor ki yabancı bloglarda incelemelerini okuduğumuz yeni modeller ülkemizdeki kırtasiye raflarında veya internet üzerinden satış yapan sitelerde boy göstermesin. Bu incelemenin konusu olan Kewaco Klasik Sport dolma kalem de benzer modellerden biri. Yabancı bloglardan yaklaşık bir buçuk yıldır takip ettiğim Kaweco, bu senenin Nisan ayından itibaren ülkemizde internet üzerinden satışa sunululmaya başlandı. Almanya merkezli bir marka olan Kaweco'nun resmi sitesinde, şirketin 1883 yılından beri kalem üretim işinde olduğu belirtiliyor, yani 129 yıllık köklü bir marka. Ancak JetPens'de bu senenin Mart ayında şirketin CEO'su ile yapılan söyleşiden anlaşıldığı kadarıyla, aslında orijinal markanın sahibi olan şirketin 1980 yılında kapanmış. Marka 1990'lı yılların ortalarında kalem meraklısı bir aile tarafından yeniden canlandırılarak günümüzdeki durumunu almış. Markanın şu andaki felsefesi “gelenek ve yenilik arasındaki başarı” olarak belirlenmiş. Her zamanki gibi sayfalar sürebilecek felsefe konularına girmeden incelemeye geçiyorum.

Kalemi kapalı halde iken ilk defa görüyorsanız (ve üstelik bu da klipssiz model ise), belki karşınızdakinin bir yazım gereci olduğunu tahmin edebilirsiniz, ancak dolma kalem olduğunu bilmeniz oldukça uzak ihtimal. Kalemin kapak dahil ana aksamı sert plastikten imal edilmiş. Benim tercihim olan klasik model parlak siyah renkte, ancak sizin için Ink Nouveau sitesinden aldığım fotoğraftan da görebileceğiniz gibi, farklı zevklere hitap eden cıvıl cıvıl renk seçenekleri de mevcut (renkli olanlar Ice modeli olarak adlandırılmış, aman dikkat!). 


Renk renk Kaweco'lar. (http://www.inknouveau.com'dan alınmıştır)
Kalem ucu paslanmaz çelik üzerine altın kaplama, uç topu ise iridyum. Normalde kalemden ayrı olarak satın alabileceğiniz klips altın veya nikel renginde olabiliyor. Kapağın en üstünde sarı renkte Kaweco logosu var, üzerinde de el yazısı ile altın rengi “Kaweco Sport” işlemesi yapılmış. Resmi internet sitesinde kalem için “cep tipi” ibaresi kullanılmış. Gerçekten de kapalıyken kalemin boyu 10,5 cm. Siz gene de ufak tefek görüp, Kaweco Sport'u Karamürsel sepeti zannetmeyin. Çünkü kalemin normalden uzun sekizgen kapağını çıkartıp, normalden kısa boru tipi gövdesine taktığınızda, elinizde bir anda 13,5 cm boyunda şık bir kalem tutmaya başlıyorsunuz. Görsel olarak karşılaştırma yapmak için ebat olarak iri kabul edilebilecek Lamy'nin Safari ve Nexx modelleri ile çekilmiş resimleri inceleyebilirsiniz.

Lamy kapakları ve Kaweco kapağı

Kalemler kapalı haldeyken gövde boyutları

Kaweco kapak takılı haldeyken en az Lamy'ler kadar uzun


Kaweco Sport ile rahat bir şekilde yazmak istiyorsanız kapağı takılı kullanmanız kaçınılmaz. Az önce de belirttiğim gibi, boru tipi gövde ergonomi sınırlarını zorlayacak denli kısa. Kapak takılı durumda kalemde oluşan yaklaşık yüzde otuzluk büyüme ise dengede herhangi bir bozulmaya neden olmamış. Bu nedenle kalemin kapak takılıyken kullanımı oldukça rahat. Viralı kapağa sahip dolma kalemlerdeki genel sıkıntı Kaweco Sport'da da söz konusu, gövdede tutma kısmının hemen üzerindeki açık dişler uzun yazımlarda elde rahatsızlık yaratıyor.
 
Markanın logosu işlenmiş altın kaplama paslanmaz çelik uç kalemin genel yapısına uygun olarak normalden biraz daha küçük. Eğer bana kuru uç nedir diye sorarsanız, size bu kalemin ucudur derim. Kalemin ucunu iyi bir dizel arabaya benzetebiliriz. Mürekkep tüketiminde son derece cimri, ancak performansta bir geri kalma yok. Kalemi kağıda değdirdiğiniz anda yazmaya başlıyorsunuz. Şu ana kadar yazım esnasında herhangi bir kurumaya veya atlamaya da denk gelmiş değilim.

Altın kaplama paslanmaz çelik orta kalınlıkta uç

  
Kalemin kompakt tasarımı nedeniyle sadece uluslar arası kısa kartuş kullanabilmesi, kendisiyle uyumlu herhangi bir kartuş konverter bulunmaması en önemli dezavantajları. Gene JetPens'deki söyleşiden anlaşıldığı kadarıyla, biraz da kullanıcılardan gelen baskılarla şirket bu durum üzerine kafa yormuş. Ancak çözümün maliyetli ve randımansız olması nedeniyle işin içinden çıkamadığı için, kısa dönemde kartuş konverter ile kullanım mümkün gözükmüyor. Yine de kaleme “eye dropper” dönüşümü rahatça uygulanabilir (bunu nasıl yapılacağını gösteren video için tıklayınız). Kısa kartuşla 0,75 ml mürekkep taşıyabilen kalem, “eye dropper” dönüşümü yapılırsa 2 ml mürekkep taşıyabilecek hale geliyor. 
 
Toparlayacak olursak, Kaweco Sport Klasik tasarım olarak ana çizginin dışında duran, başlangıç seviyesinde bir dolma kalem. Bence üstün Alman mühendisliği sayesinde kalem hem oldukça taşınabilir, hem de oldukça kullanılabilir özelliklere sahip. Ayrıca klasik modeldeki parlak siyah üzerine altın rengi klips ve ucun, kalemi görsel olarak da etkileyici kıldığını düşünüyorum. Ülkemizdeki satış fiyatı neredeyse yurt dışındaki ile aynı olan Kewaco Klasik Sport meraklısına tavsiye edebileceğim bir kalem. Eğer almayı düşünüyorsanız bir diğer tavsiyem de, beraber kullanmanız için Clairefontaine'nin 9.5 x 14 cm'lk spiralli blok notunu da beraberinde almanız. 90 gramlık kağıtta Kewaco'nun performansı eminim ki sizi de etkileyecektir. 

Muhteşem ikili


Kaweco Klasik Sport inceleme formu


Yorumlar

  1. Çok güzel bir inceleme.

    Ben sevmiyorum bu tarz kalemleri fakat bayıla bayıla okudum. :)

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, yazıdan keyif almanız beni memnun etti. Gerçekten genel çizginin dışında bir kalem. Laf aramızda ben de sadece evde kullanıyorum.

      Sil
  2. Yine çok temiz ve güzel bir inceleme olmuş. Kıyaslamalı fotoğraflarla desteklenmesi ise ayrı güzel.

    YanıtlaSil
  3. Kaweco Chess Sport serisinin siyah dolmakalemi var bende de. Pelikan Edelstein'la mükemmel uyum sağladı, yazmak zevki veriyor; fakat arada tutukluk da yapmıyor değil.

    Kutuları ise şahane!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzer bir gözlem Fountain Pen Geeks'de yapılan incelemede de belirtilmiş. (http://fpgeeks.com/2011/12/kaweco-classic-sport-fountain-pen-the-awesome-review/).

      Tabii sizin yorumunuz vasıtasıyla bir hususu belirtmemde yarar var. Bu blogda yapılan incelemelerin hiç biri uzman görüşü değil. Zira ben bir dolmakalem uzmanı değilim. Sadece dolmakalemler ile ilgili deneyim ve görüşlerini paylaşmaya çalışan bir meraklıyım. Her daim farklı görüş ve yorumlara açığım. Teşekkürler.

      Sil
  4. Lamydeki kırmızı renk mürekkep mi yoksa pek görmediğimiz bir kalem tipi mi?

    YanıtlaSil
  5. Arka kısımdaki kırmızılık ise sorduğunuz lamynin pistonu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şişe mi Kartuş mu?

Scrikss Model 33 Dolma Kalem

Jinhao X750