Scrikss Model 33 Dolma Kalem



Scrikss Model 33 Dolmakalem (http://www.scrikss.com.tr'den alınmıştır) 


Türkiye'de kalem, özellikle dolma kalem denince pek çok insanın aklına ilk olarak Scrikss markası gelir. Şüphesiz ki bu tanınmışlığın en önemli sebebi, markanın 1966 yılında 17 model numarasıyla ucu hariç tamamı yerli malzemeden üretilmiş olan ilk Türk dolma kalemini piyasaya sürmüş olmasıdır. Markanın kalem gibi sarfı hızlı bir ürünün tüketici hakları konusunda göstermiş olduğu döneminin çok üstünde cesur ve ilerici yaklaşımı, bence ününün olumlu anlamda artmasının diğer önemli etmeni. Hatırlatmakta yarar var, Scrikss marka kalemler 1976 yılında bir yıl kullanım garantisi ile satılmaya başlandı. 1982 yılından itibaren de, tüm ürünlerde mekanik kısımlar için ömür boyu garanti verilmeye başlandı. Eğer kaleminizin üretimi durdurulmuşsa muadili ile değiştiriliyor, tabii buna gönlünüz müsaade ederse.

İşte bu nedenlerdendir ki, ilk inceleme için yerli malı bir dolma kalem olarak Scrikss 33'ü seçtim. Scrikss 33, dolma kalemin ülkemizde herkes tarafından kullanılabilir olması için üretilmiş bir model sanki. Basit ama klasik görünümü, farklı zevklere hitap eden, kısıtlı da olsa, renk yelpazesi, fiyatına göre oldukça kaliteli malzeme ve işçiliğiyle gündelik kullanım için ideal bir dolma kalem. Türkiye standartlarında fiyatı oldukça makul. Genelde çoğu kırtasiyecide bulunabilen bu modeli, internet üzerinden 20 TL'nin altında sipariş edebilirsiniz.








Kalemin parlak ve kolay çizilmeyen gövde ve kapağı akrilikten (sentez yoluyla elde edilen plastik, reçine ve yağlara genel olarak akrilik adı veriliyor) üretilmiş. Gövde genel olarak sağlam bir yapıya sahip, ancak gövdenin alt ve üst kısımlarını birbirlerine monte etmek için kullanılan viralı uç kısım oldukça narin. Mürekkep doldurduktan sonra gövdeyi kapatırken dikkatli ve nazik olmanızı tavsiye ederim.




Kapak üzerindeki klips ve halka ise parlak krom. Klipsi kapağa tutturan kısımın üzerine markanın alamet-i ferikası olan S harfi basılmış. Nispeten daha fazla dokunulan, bu yüzden de daha fazla tere maruz kalan klipste zamanla kararma meydana gelebiliyor. Kalemin aktif bir şekilde kullanıldığını görsel olarak kanıtlayan bu durumun, özellikle dolmakalem severler için kaleme ayrı bir karizma kattığı muhakkak.




Katalog bilgilerinde kalem ucunun orta (Medium-M) iridyum noktalı paslanmaz çelikten üretildiği belirtiliyor. Uç oldukça kaliteli ve iyi bir mürekkep akışına sahip, kağıt üzerinde zorlanmadan akıp gidiyor yazınız. Üzerindeki işlemeler ise kalemin şık duruşuna oldukça fazla katkı sağlıyor. Ucun üzerinde el yazısı ile yazılmış "Scrikss" kelimesi ucun özel olarak firma için üretildiğinin kanıtı. Ancak sahip olduğum Scrikss 33'lerin hemen tamamı birbirlerinden farklı kalınlıkta yazdıkları için, üreticinin yazı kalınlığında tam bir standart tutturamamış olduğunu düşünüyorum. Eğer sizin için uç kalınlığı kalem için önemli parametrelerden biriyse, satın almadan önce kalemin ucunu muhakkak kontrol etmenizi öneririm. Aynı şekilde kalem uçlarındaki damaklar birbirlerinden farklı, ki bu üretim yıllarına göre değişiklik gösterebilir, ilginç olanı ise aynı damak tipine sahip olanların üzerinde farklı numaralar bulunması. Bu numaraların tam olarak ne anlama geldiğini bilmediğimi de belirteyim. Gene de Scrikss 33, uç açısından paranızın hakkını fazlasıyla veren bir kalem.







Kalem hem piston ve hem de kartuş sistemi ile çalışabiliyor. Kalemi aldığınızda bir adet standart pompa ile birlikte geliyor. Ancak mürekkep için uluslar arası kısa kartuşları da kullanmanız mümkün. Tavsiyem kalemi uzun süre kullanmayacaksanız pompayı ılık su ile temizleyip kurutmanız. Aksi taktirde pompa içinde kalan mürekkep zamanla tıkanmaya ve pompa hareketinde zorlanmalara neden olabiliyor.






Sonuç olarak Scrikss 33 üretimi ülkemizde yapılan, kalitesine göre oldukça ucuz bir fiyattan satılan, başlangıç seviyesinde, mekanik kısımları için ömür boyu firma garantisinde, günlük kullanım için ideal bir dolmakalem. Muhakkak en az bir tanesini koleksiyonunuza katmanızda fayda var.





Yorumlar

  1. Güzel inceleme. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Ömür boyu garanti! Bir zamanlar Scrikks'in bu hizmetinden yararlanmış ve çok mutlu olmuş biri olarak, bugünlerde sorun yaşıyorum. Şirketin İstanbul, Sirkeci'deki eski merkezine gerek Scrikss, gerekse de Cross kalemlerim için gitmiş; çok düzgün hizmet almıştım. Ama şimdi Mahmutbey gibi oturduğum yere otomobille bile 60 km.den uzak bir yere taşındılar. Bakım-onarım için kalemimi nasıl ulaştıracağıma ilişkin web sitesinden form doldurduğumda iki aydır geri dönüş yok.

    YanıtlaSil
  3. Güzel paylaşımınız için çok teşekkürler :) Dolmakalemlere yeni merak saldığım bir dönemdeyim. Başlangıcı da yazınızı okuduktan sonra Scrikss 33 ile yaptım. Dediğiniz gibi ucu standart bir M uç değildi. Yazdığım zaman bana biraz kalın geldi. Fakat genel olarak memnun kaldım. Tekrar teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının faydalı olduğuna sevindim. Aramıza hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bu arada, biraz kalın bir uç, el yazınızın güzelliğini daha fazla ön plana çıkartacaktır. Sevgiler.

      Sil
  4. Merhabalar.

    Bu kalemi nasıl doldurup kullanıma hazır hale getirebilirim? Teşekkür ederim şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fatih bey, bu kaleme özel kısa kartuşlar ve pelikan marka ya da scrikss marka ve bir çok yerde satılıyor(d&r da bile var) arkasına direkt takıp kullanabilirsiniz ya da dönüştürücü varsa önce arka kısmıdaki dönen mekanizma ile içine ılık su çekip boşalttıktan sonra, mürekkep çekerek kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

      Sil
  5. Piston sistemi derken, pompa (dönüştürücü) yı kastedtiniz sanırım.

    YanıtlaSil
  6. hocam scrikss 35 var bende ucunu ince bir uçla değiştirmem mümkün müdür ?

    YanıtlaSil
  7. scrikss kalemleri için onarım yapmam lazım ancak adres lazım ban abu konuda yardımcı olurmusunuz? Şimdiden teşekkürler
    mhbeber@hotmail.com

    YanıtlaSil
  8. Editörün affına sığınarak ben de mini bir inceleme yapmak istedim: Hemen, akla ilk gelen sorudan başlamak gerekirse... Mürekkep akışı yazarken iyi, fakat ara duraksamalardan sonraki ilk harflerde akış kesintiye uğrayabiliyor. Kuruya yakın bir yazımı var. Sanırım bu durum ucun kalınlığından daha doğrusu darlığından kaynaklanıyor. Biraz da tırtıklı yazıyor. Gövde, plastik ama sağlam ve şık. Ucuz bir kalem görüntüsü yok. Pompa/dönüştürücü/konvertör sistemiyle geliyor. Duraksamalarda mürekkep boşluğu oluşmasının nedeni; kullanılan mürekkebin akışkanlığı ve/veya beraberinde gelen pompa olabilir diye düşünüyorum. Kartuşa geçerseniz ve/veya Sailor vb. daha akışkan bir mürekkep seçerseniz daha sorunsuz bir yazım deneyimi sunabilir. Kapak kilit sistemi güven verici fakat uçtaki mürekkebin kurumaması için yapılmış iç kapak yüzünden, kapak arkaya iğreti takılıyor. Hafif bir kalem, bana göre fazla hafif. Yazım konforu vasat veya bir tık üstü. Denediğim 7-8 Scrikss 33 modelinin tamamında uç kalınlığı küçük de olsa farklılık gösteriyordu. Hepsinde de "m" yazmasına rağmen kimi fine'a yakın, kimiyse broad'a göz kırpan bir kalınlığa sahipti. 25-30 Lira civarı fiyatına rağmen ben pek beğenmedim. Editörün değerlendirmesine saygı duyuyorum elbette fakat bana göre vasat bir dolma kalem. Koleksiyonumda bundan da bir tane bulunsun denilebilecek bir kalem değil bana göre. Fiyat olarak ciddi (40 ila 90 lira arası) fark olsa da bunun yerine Pelikan Pelikano, Faber Castell Loom, Pilot MR veya Lamy Safari tercihi belki daha mantıklı olabilir.

    Malzeme: 7/10
    Görünüm: 8/10
    Yazım: 5,5/10
    Ergonomi: 7/10
    Fiyat: 7,5/10

    YanıtlaSil
  9. Scrikss e gönderdim kalemimi ve damak yamuk geldi :( nasıl düzeltebilirim Yani uç olması gereken konumda değil :( içinde mürekkebi çekip kirli bir şekilde geri göndermişler temizlemeden :( iyice kurumuş çok zor temizledim. Servislerinden hiç memnun kalmadım maalesef :(

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şişe mi Kartuş mu?

Jinhao X750