TWSBI Diamond 540 Dolma Kalem

(Bu resim www.twsbi.com sitesinden derlenmiştir)





Öncelikle, binlerce kilometre öteden gelen bu kalemin doğuşuna bir göz atalım. TWSBI markası, yıllarca ünlü markalar için üretim yapan Tayvan'lı Ta Shin Precision firması en sonunda kendisi için üretim ve satış yapmaya karar verince doğmuş. TWSBI ismi Çince "San Won Tong" kelimelerinin ( Türkçesi üç kültürün buluştuğu yer anlamına geliyormuş) ilk harflerinin tersten birleşimlerine, yazım aracı anlamında "BI" harflerinin eklenmesiyle ortaya çıkmış. Yazıdan ilham alınarak oluşturulmuş bu marka isminin ardında ise bir hayat felsefesi var: Modern endüstriyel tasarım tekniklerini kullanarak, günümüz insanının kabullenebileceği bir geleneksel dolmakalem yarat. Ve bu dolma kalem, kullanıcılarına, hayatı yavaşlatarak yaşamı hazmetmeyi, küçük şeylerden zevk almayı becermeyi ve hayatın keyfini çıkartmayı öğrenmede yardımcı olsun. İddialı değil mi? Bir dolmakalemin pek ala bu amaçlar için de kullanılabileceğine yürekten katılıyor, konu hakkında sayfalarca sürebilecek düşüncelerimi bir yana bırakarak, sizin bu yazıyı okuma nedeniniz olan incelememize geçiyorum.

Öncelikle kalemin paketlenmesinden başlayalım. İki katmanlı bir paketlemeden söz edebiliriz. Kalemin şık plastik kutusunun üzerinde kalın kartondan ilave bir kutulama daha yapılmış ki, sizin elinize geçmeden önce postada çizilip, kırılmasın.

TWSBI dış kutusu
 İçteki esas şık kutudan kalemin kendisi, kullanıcı kılavuzu, tüm aksamını sökmenize yarayan bir anahtar, ve sızdırmazlık sağlamak için kullanabileceğiniz silikon yağ çıkıyor.

İşte esas TWSBI kutusu

TWSBI Diamond serisi, üreticinin muhtelif ödüller aldığı sağlam bir endüstriyel tasarıma sahip. Tasarım dolmakalem meraklılarının beklentilerine göre şekillendirildiğinden, internette bulacağınız hemen her incelemede kalem için olumlu sözler sarf edildiğini görebilirsiniz. Adından da anlayabileceğimiz gibi, kalemin gövdesi elmaslara benzer yapıda şekillendirilmiş. Bendeki model "full demonstrator" olarak bilinen ve tüm aksamın dışarıdan görülebildiği cinsten. 

Diamond 540, kapağı kapalı halde
 
Beraberinde gelen anahtarın yardımıyla kalemin tüm parçalarını tamamen söküp takmanız mümkün. Kalemin kapaklı boyu 14 cm, Kapağını çıkartırsanız 13 cm'ye düşüyor. Gövdenin en kalın yeri 1.4 cm. Kısacası biraz iri kıyım bir kalem. Piston tipi vakumlu doldurma mekanizması ile dolma kalem haznesine 1.5 ml mürekkep alabiliyor. Bu da uzun süre doluma ihtiyaç duymadan kaleminizi yanınızda taşıyabileceğiniz anlamına geliyor. 

Diamond 540, kapağı açık halde
 
Diamond 540'ın kapağı viralı olarak tasarlanmış, ki bence kalemin tasarım olarak en zayıf halkası bu. Kapağın içindeki özel bir bölme sayesinde uçta kuruma, dolayısıyla tıkanma engellenmiş. Bu konuda daha derin tarihi ve teknik bilgiye sahip olmak isterseniz Yazmak Keyiftir'deki dolmakalemlerin iç kapakları ile ilgili yazıyı şiddetle tavsiye ederim. Kapağın normalden daha kalın, üzerinde TWSBI harfleri işlenmiş yüzüğü parlak kromdan yapılmış. Sağlam yapılı klips ve tepedeki şık logo kapağı tamamlayan diğer unsurlar.

TWSBI Diamond 540 kapağındaki logo
 
Kalem ucu yüksek mikron titanyum alaşımlı çelikten imal edilmiş. Farklı kalınlıklarda uca sahip olmanız mümkün. Resimde gördüğünüz uç orta (M) kalınlıkta. Uç kalınlık standardıyla ilgili bir fikir vermek gerekirse, Lamy Safari'lerin orta ucu ile aynı kalınlığa sahip olduğunu söyleyebilirim. Uçtaki dengeli mürekkep akışı sayesinde kolayca yazabiliyorsunuz, ancak biraz ıslak bir uç olduğunu da eklemek gerekir, yani yazdığınız sayfayı hemen çevirmeyin. Yazarken kalemi tuttuğunuz kısmın üzeri diğer bölümlere nazaran biraz daha yumuşak yapılmış. Bu sayede uzun süreler elinizi acıtmadan yazmanız mümkün. Ancak elleriniz terliyorsa bu zamanla sıkıntı yaratabilir.

Yüksek mikronlu titanyum alaşımlı çelik uç (orta-M)
 
Toparlayacak olursak, elimizde, kullanıcı kılavuzunda da belirtildiği gibi, estetik olduğu kadar işlevsel, kullanıcının kendi kişiliğini yansıtabilmesine imkan sağlayan, dolmakalem severler arasında genel beğeni görmüş, günlük kullanım için uygun bir dolmakalem var. Üretici firma bu özellikleri ile, giriş seviyesinde bir fiyatlandırma yaparak, vaad ettiği gibi "ulaşılabilir" bir dolmakalem piyasaya sürmüş (kendi sitesinde satış fiyatı 55 $ ). Maalesef ülkemizdeki durum bu değil, ve bu da kalem için en büyük dezavantajı oluşturuyor. TWSBI Diamond 540'ı internet üzerinden KDV dahil 194 TL'ye alabiliyorsunuz, neredeyse orijinal fiyatının iki katı! Bu fiyatlandırma politikası yüzünden kalemin fiyat performans oranının ve ulaşilabilirliğinin oldukça düştüğü kanaatindeyim.

Son olarak, kalem hakkında aşağıda linklerini verdiğim incelemelere de göz atmanızda fayda var.
TWSBI 540 yazı örneği (Waterman Florida Blue Mürekkep)

Yorumlar

  1. Benim takdir ettiğim yanlarınızdan bir tanesi temiz ve yalın cümlelerle kurduğunuz yorumlarınız var.
    Çok net ve anlaşılır.
    Güzel fotoğraflarla desteklediğiniz hoş bir inceleme olmuş. Türkçede TWSBI incelemesi yoktu. İlki sizinki olmuş ve pek de iyi etmişsiniz, size pahalıya patlasa da. Eh, aramıza hoş geldiniz demekten başka ne gelir dilden.
    Bana göre TWSBI 540 notları sizin değerlendirme maddelerine göre;
    Malzeme kalitesi : 7/10
    Görünüm : 9/10
    Yazma kolaylığı : 7/10
    Ergonomi : 7/10
    Fiyat Performans(türkiye için): 5/10
    Bu notları vererek haksızlık etmediğime inanıyorum.
    Bendekinin ucu felaket ötesi, grip=elle tutulan bölüm çatladı.
    Piston dibinde sıkıntı var.
    Benim yerimde siz olsaydınız ne yapardınız demekten de kendimi alıkoyamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Övgünüz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Bence sizinki gibi farklı düşünceleri yansıtan yorumlar bu tip incelemeleri daha da zenginleştiriyor.
      Ben bu kalemi yaklaşık 4 aydır kullanıyorum, şimdilik sıkıntılı bir durum yok. Sizin yaşadığınız problemlerin ise kaleme sahip olmayı düşünenler tarafından muhakkak dikkate alınması gerektiğini değerlendiriyorum. Eğer bu konuda Türkiye dağıtımcısı veya üretici nezdinde bir girişimde bulunur da, sonucu yayınlarsanız tüm kalem severler için faydalı olacaktır.

      Fiyat/performans konusunda haklılığınızı teslim etmeliyim, ben biraz bonkör davranmışım. Nisan ayında kalemi aldığımda fiyat 150 TL idi, şimdi ise 194 TL'den satılıyor. Dört ayda durup dururken yüzde 30'a yakın artış gerçekten ilginç.

      Sil
  2. Diamond, Vac'ın yerini tutamaz gibi geliyor; ama bilemedim. Bir de Diamond edinmem gerekir emin olmak için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur, fiyat farkına bakılırsa öyle olmalı. Bende de Vac yok, bu fiyatıyla alma ihtimalim de yok :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şişe mi Kartuş mu?

Scrikss Model 33 Dolma Kalem

Jinhao X750