Scrikss OSCAR 39

(scrikss.com.tr'den alınmıştır)

Beğenelim veya beğenmeyelim, ülkemizde dolma kalemden konuşuyorsak, lafa Scrikss markasının karışmaması mümkün değil. Bu seferki incelememizin konusu markanın 2012 yılı başında piyasaya sürdüğü, 2013 kataloğunda Elegance Koleksiyon olarak adlandırılan kalem grubunun içinde geçen OSCAR 39 modeli. Yıllardır modellerine sadece numara veren marka, bir süredir bu numaraların önüne isimleri de ekledi. Dikkat çekici olan, isimlerin neredeyse tamamının yabancı kaynaklı olması. Firma bunun sebebi olarak kırktan fazla ülkeye yaptığı ihracatı gösterse de, ben çok daha güzel Türkçe isimlerle bu ülkelerde marka olunabileceğine inananlardanım.

Bu alevlenmeye çok müsait tartışma konusunu bırakıp, incelememize geçelim. Elimdeki kalem modelin titanyum kaplı olanı. Aynı modelin siyah, lacivert, krom veya altın kaplı olanlarını da edinebilirsiniz. Önce Titanyum elementi hakkında biraz bilgi vermekte fayda var. Titanyum 22 numaralı element ve simgesi Ti (bulmacalarda karşınıza çıkabilir diye yazıyorum). 18. yüzyılın sonlarında bulunmuş. Titanyumun en önemli iki özelliği, hafif özgül ağırlığına rağmen çok sağlam olması (özgül ağırlık - sağlamlık oranı en yüksek metal) ve tuzdan (iyottan) kaynaklanan korozyona karşı dayanıklılığı. Denizle ilgisi olanlar korozyonun, yaygın bilinen adıyla pasın metal üzerindeki etkisini gayet iyi bilirler. Hatırlatmak isterim ki, yüksek oranda tuz içeren insan teri de aynı tahrip edici etkiye sahiptir. 



Kalem, Titanyum elementi ile kaplanmış parlak füme rengindeki kapak ve gövdesi ile çok şık duruyor.Gövde tasarımında klasik Scrikss çizgileri korunsa da, kapak tasarımı çizginin dışına çıkmış. Kapağın üst kısmı yaklaşık 45 derecelik bir açıyla kesilmiş düz bir yüzeye sahip. Klips şekil olarak 35 modelinin aynısı, ancak daha sağlam duruyor. Kapağı boyuna kesen oluklar ise kaleme sportif bir görünüm kazandırmış.


Gövdenin altındaki ön bölüm metal ve siyah renkli. Dikkatimi çektiği için, kalemin bu bölümünü bendeki farklı isimsiz bir kaç dolma kalemin ön kısımlarıyla karşılaştırdım. İridyum noktalı paslanmaz çelikten ucun üzerindeki Scrikss yazısı dışında bire bir aynılar (bakınız aşağıdaki resim). Bu duruma iki farklı açıdan bakabilirsiniz. İyimser bakış: standardizasyon iyidir, gerekirse marka bağımlılığı olmadan yedek parça bulabilirim. Kötümser bakış: marka ucuza kaçıp hercai parçalar kullanmış, böyle özgün model olur mu? Karar sizin.



Benim OSAR 39 üzerine söyleceğim son söz, sağlam ve şık görünümlü bu kalemin uç performansı vasatın üzerine çıkamıyor. Kalemliğinizde şık durabilir, ancak esas yapması gereken iş olan yazma konusunda fazla bir beklentiniz olmasın.


Saygılarımla.   

Yorumlar

  1. Bugün aldım bence süper bir kalem yazım kalitesi süper galiba sizin şansınıza kötü kalem gelmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin adınıza sevindim. Haklı olabilirsiniz, sanırım şansım pek yaver gitmemiş.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şişe mi Kartuş mu?

Scrikss Model 33 Dolma Kalem

Jinhao X750