Üçü Bir Arada: Lamy Safari, Schneider Base ve Pelikan Pelikano




Giriş seviyesi dolma kalemleri çok severim. Uygun fiyatları ve her zevke hitabeden çeşitlilikleri ile yeni başlayanlara yazma keyfi aşılarken, kıdemli kalemseverlerin de koleksiyonlarını zenginleştirirler.

Başlangıç seviyesinde bir dolma kalemin üç temel özelliğini önemli buluyorum: (1) işlevsellik (2) düşük fiyat (3) sağlamlık. İsterseniz biraz açalım konuyu. Bir kalemin ana işlevi doğal olarak yazmaktır. Eğer bir dolma kalem, fiyatı ne kadar düşük olursa olsun, o ya da bu sebeple bu işlevi size keyif veren bir şekilde yerine getirmiyorsa sahip olmaya değmez. En nihayetinde şu kısacık hayatta yazma eyleminden keyif almak için kullanmıyor muyuz dolma kalemi? Düşük fiyat göreceli bir kavram, bazısı bir kaleme iki liradan fazlasını vermeyi müsriflik olarak görebilir, kimi de yüz liranın altındaki bir dolma kalemi evine sokmayabilir. Benim için bu fiyat aralığı 20-60 lira arasıdır. Altındaki fiyatlara ihtiyatla yaklaşırım. Üstündeki fiyatlarda ise, eğer bütçemi zorlayabilirsem biraz daha kalitelisini almak isterim. Başlangıç seviyesinde bir kalemi pek sakınmadan kullanacağımıza göre, sağlam olması ve biraz da hoyrat taşıma ve kullanım koşullarına dayanması da önemli diye düşünüyorum. Bu liste ergonomi, albeni gibi özellikler ile uzatılabilir, ama dediğim gibi, bence en önemli özellikler bunlar.

Lafı daha fazla eveleyip gevelemeden ana konumuza gelelim. Bu yazıda etrafınızdaki kırtasiyelerde veya internette rahatça bulabileceğiniz üç farklı markanın giriş seviyesinde dolma kalem modellerni karşılaştırmalı olarak inceleyeceğim. Belki aranızda bu modellerden birine sahip olmak isteyenler vardır ve onların karar vermelerine yardımcı olabilirim.

Marka ve modellerimiz şunlar: Lamy Safari (LS), Schneider Base (SB) ve Pelikan Pelikano (PP). Yazını kalan kısmında kendilerini, hem fazlaca reklama mahal vermemek, hem de okunabilirliği arttırmak amacıyla parantez içindeki kısaltmalar ile anacağız. İncelememiz her zamanki başlıklarda olacak, sırayla başlayalım.



1. Görünüm: 
En sade olan LS'den başlayalım. İki yandan düzleştirilmiş boru tipi gövde üzerinde sadece mürekkep seviyesini gösteren iki oval delik ve en uç kısma kazınmış marka ismi var. Kalemin markaya özgü metal klipsli kapak ve tutamak kısmı gövde ile aynı renkte. Hem iş hem de keyif için rahatlıkla kullanılabilir bir görünüme sahip.

SB marka tarafından ilave olarak "Neon" olarak adlandırılmış. Boru tipi gövdenin bir tarafında parlak renkli, üzerinde aynı renkte mat şeritler bulunan bir dikdörtgen plaka yerleştirilmiş. Bendeki parlak turkuaz, farklı renkleri de var kuşkusuz. Ayrıca tutamak kısmı da bu renkte plastik ile kaplı. Bir tasarım harikası diyemem ama idare ediyor. SB'nin en dikkat çeken kısmı ise normalden olukça iri kapağı. Kapak üzerindeki yekpare krom kaplı klips o kadar dikkat çekici ki, klips mi kaleme iliştirilmiş yoksa kalem mi klipse, anlamak mümkün değil.

PP gençlere yönelik üretilmiş sportif görünümlü bir kalem. İlerici ve heyecan verici. Özellikle kapak benim gördüğüm en özgün tasarım, dolma kalem kapağına indirgenmiş bir uzay başlığını andırıyor. Ancak klips en kalemdeki en zayıf halka. Nispeten kalın derili kalemliklere yerleştirirken, benim yaptığım gibi, kırmanız mümkün. Gövde, kapak ve tutamak iki renkli olarak tasarlanmış ve renkler iyi harmanlanmış. Gövde ile tutamağı birleştiren kısım mürekkep rengini ve seviyesini görebilmeniz için saydam üretilmiş. Ciddi iş toplantılarınızda ortamı yumuşatmak için rahatlıkla kullanabilirsiniz.  

2. Ergonomi ve Yazım Kolaylığı:
Şüphesiz bu alanda LS önde. Kalemin büyüklüğü, dolayısıyla dengesi ve tutamak kısmı uzun yazımlar için oldukça ergonomik tasarlanmış. PP'nin egonomisi de göz dolduran cinsten. Gövdesi balina formunda ve elinize tam oturuyor. Tutamak kısmı parmaklarınızı rahatlatabilmek için yumuşak materyal ile kaplanmış. Sağ ve sol ellerini kullananlar için ayrı geliştirilmiş versiyonlarını bulmanız mümkün. SB bu alanda en geride kalan kalem. Tutamak kısmı plastikle kaplanmış olmasına rağmen bir süre sonra parmaklarınızda sızlamalar başlıyor.



3. Uç performansı:
Her üç kalemin de uçları iridyum toplu paslanmaz çelikten. Kalınlıkları orta ve performansları gayet tatminkar. LS biraz daha ıslak yazıyor, ayrıca farklı kalınlıkta uçlarını edinmeniz mümkün. LS ve PP'nin uç formları birbirlerine çok yakın. SB'nin ucu gövdeden damağa doğru açılı çıkıyor ve üzerinde marka logosu bulunuyor. Bu nedenle kalınlığı gösteren harf sağ kenara işlenmiş.



4. Dolum Sistemi:  
SB ve PP standart kısa veya uzun kartuş kullandığından bu konuda en avantajlı olanlar. Herhangi bir markaya bağımlı kalmadan dolum yapmanız mümkün. Aynı zamanda standart kartuş uyumlu konverterleri de kalemlerle beraber kullanabilirsiniz. LS ise sadece marka tarafından üretilen T10 model kartuş veya T24 model konverter ile kullanılabiliyor ki, bu da marka bağımlılığı demek.

Son olarak, incelemesini yapmaya çalıştığım bu kalemleri kırtasiyelerden veya internet üzerinden 30-50 lira arasında edinebilirsiniz. Ülkemizdeki fiyat politikaları malumunuz, mümkünse en az iki üç farklı yerden fiyat almakta fayda var. Ayrıca halen Türkiye'deki en iyi başlangıç seviyesi dolma kalemin Scrikss 33 olduğunu düşünüyorum. Eğer bu üçü arasındaki kişisel tercihimi soracak olursanız, ergonomisi ve her ortamda kullanılabilirliği nedeniyle LS derim.

Saygılarımla.

NOT:
Bir hususu bir kez daha vurgulamakta fayda görüyorum. Bu blogdaki hiç bir yazı uzman görüşü değildir. Tamamı amatör bir kalem heveslisinin kişisel gözlem ve düşüncelerinden oluşturulmuştur. Lütfen bu gözle okuyun.
Yukarıdaki üç kaleme ait daha ayrıntılı incelemeler için tıklayın:
Schneider Base
Lamy Safari
Pelikan Pelikano


          

Yorumlar

  1. Gayet güzel bir yazı olmuş. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler. Bildiğim kadarıyla Schneider yurtdışında uç seçeneği ile geliyor. Ama bana nedense Türkiye fiyatı biraz pahalı geliyor.

    Bu arada link için de teşekkürler.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık. Birbirlerine her yönden en yakın üç kalemi bir araya getirerek her zamanki temiz lisanınızla tarafsızca anlatmışsınız. Tebrik eder ve verdiğiniz linkler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Harika bir paylasim gercekten Lamy Safari, Schneider Base ve Pelikan Pelikano birbirlerine benzer urunler. ben hem Safari hemde Pelikan kullaniyorum Lamy dolma kalemimi http://www.avansas.com/lamy-19s-m-dolma-kalem-plst-govde-siyah.html dan aldim, hem uygun fiyata hemde 1 gunde gonderiyorlar.

    YanıtlaSil
  5. Selamlar,

    Benimkinde mi bir hata var bilmiyorum ama bir kaç gün önce elime geçen m uçlu Pelikano resmen bold yazıyor. Waterman Expert, Kaweco Sport ve Lamy Vista ile karşılaştırdım. Üç kalemin yazısı ve uçları birbiriyle aynı diyebileceğim bir kalınlıktayken Pelikano resmen bold. Türkiye de internetten satan tek bir firma var. Onlar da sadece m uç getiriyolar bildiğim kadarıyla. Almadan önce bu kalınlık meselesini iyi düşünmekte fayda var. Fountainpennetwork'te de bu konu hakkında bir kaç şikayet okuduğumu hatırlıyorum.

    YanıtlaSil
  6. Ağustos ayından bu yana yeni yazınız yok. Üzülüyorum kendi adıma. Sizin gibi net ve temiz bir lisanla yazan ortadan adaletli giden bir yazardan mahrum kalıyoruz. İyi olmanız temennisiyle

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Ali İkizkaya'ya katılıyorum.
    Ağustos'tan beri bizi güzel yazılarınızdan mahrum bırakıyorsunuz, olmuyor ama :)

    YanıtlaSil
  8. Hangi dolmakalemi almalıyım sorusunu internette araştırınca özellikle yabancı forumlarda "başlangıç seviyesi için" ibaresini çok sık görüyorum, e yazmayı bildiğimize göre :) başlangıç seviyesi olmayan; yazarak para kazanmayanlara göre profesyonel de olmayan "orta karar" dolmakalem tavsiyeleriniz için de bir konu açarsanız ne güzel olur.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şişe mi Kartuş mu?

Scrikss Model 33 Dolma Kalem

Jinhao X750