Clairefontaine'e Yazmak



Bir kez dolmakalem bağımlısı oldunuz mu, başka bağımlılıklar sahibi olmanız da kaçınılmazdır. Bunların en tipiklerinden bir şüphesiz "dolmakalem dostu" kağıt/defter bağımlılığıdır. Düşük gramajlı kağıttan üretilmiş sıradan defterler dolmakaleminizden süzülen mürekkebi dağıtıp, canım el yazınızı okunmaz hale getirince, bu keyfin olmazsa olmaz bir parçasının kaliteli kağıttan üretilmiş defterler olduğunu anlarsınız. İşte bu yazının konusu olan Clairefontaine defterler de, dünya üzerindeki domakalem severlerin bu dertlerine derman olmak üzere üretilmektedir.

Bu defterlerle benim tanışıklığım sadece dört-beş yıl öncesine uzansa da, Fransız orijinli bu şirket 1858 yılında defter ve kağıt ürünleri üretimine başlamış. Şirket 1950'li yıllarda yapığı atılımla sadece kendi ülkesinde değil, dünyada da bilinir bir marka haline gelmiş. Günümüzde modern teknolojiyi kullanan Clairefontaine, genişlikleri 3,40 metreyi bulan iki kağıt makinası ile dakikada 1000 metrenin üzerinde kağıt üretme kapasitesine sahip, ki bu miktar saatte 15 tonun üzerinde kağıt demek.

Eğer bu markayı kullanıyorsanız bilirsiniz, aklınıza gelebilecek her tip ve boyutta Clairefontaine defter bulunmasına rağmen, ne zaman, nereden ve hangisini alırsanız alın defterlerin yüksek standartları aynıdır, size kötü sürpriz yaşatmaz. Tabii ki bunun en önemli sebebi de, şirketin ham madde seçiminden, üretim sonrası testlere  kadar hassasiyetle uyguladığı kalite kontrol süreci. Belirtilmesi gereken bir diğer hususu ise, Clairefontaine'in sadece üretim değil AR-GE'de yaptığı. Şirket daha düşük enerji ile çevre dostu, daha parlak ve yüksek kaliteli kağıt üretimi için araştırma yapan bir bölüme sahip.

Şimdi gelelim bu defterleri "dolmakalemin ve dolmakalem severin dostu" yapan önemli özelliklerine. Şüphesiz en önemlisi, ultra pürüzsüz yüzeyi ile yazma eylemini tadına doyulmaz bir keyif haline getiren 90 gramlık parlak beyaz kağıdı. "Bir deftere bu kadar para verilir mi?" diye soran arkadaşlarıma ilk söylediğim şey her zaman "bir dokun bakalım şu kağıda, ondan sonra konuşalım" olmuştur. İnanın, kağıda dokunduktan sonra onların suratlarında oluşan şaşkınlıkla karışık hayranlık ifadesini seyretmek, en az Clairefontaine'e yazmak kadar keyif vermiştir bana. Ürün çeşitliliği, kapak ve cilt kalitesi, sürprize mahal bırakmayan yüksek standartlar sayabileceğim diğer özellikler. Daha geniş gözden geçirmeler için lütfen buraya ve buraya tıklayın.

Tüm bu güzel özelliklerin bir de bedeli var haliyle. Artık internet üzerinden sipariş verebileceğiniz  Clairefontaine defterler, her ne kadar üç dört sene önceki astronomik rakamlarda olmasa da, normal defterlere oranla daha pahalı. Ancak unutmayın, hayat ucuz kırtasiye kullanmaya değmeyecek kadar kısadır!

Sağlıcakla kalın.

              

Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Yeni bir yazıyla geri dönmenize çok sevindim. Clairefontaine defterler gerçekten güzel. Benim tek sıkıntım çizgisiz bulamamak.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım haklısınız. Sadece resim defterleri çizgisiz. Ben daha çok kareli tercih ediyorum. Bu arada tespit ettim, romanlarını dolma kalemle yazan Orhan Pamuk'ta kareli Clairefontaine kullanıyor (http://www.orhanpamuk.net/photos.aspx).
      Kim bilir belki ben de ileride Nobel alabilirim :D

      Sil
  2. Elinize sağlık yeni yazı gelmiş. Okuduk, öğrendik çok sağolun. Güzel ve doyurucu.
    Kağıt üreticisi olmasına rağmen ilginçtir bazı ürün gamı haricinde kağıt satmaz kimseye Clairefontaine.
    Amerikada yoktu fakat Exaclaire firmasını kurup oraya da girdiler.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Clariefontaine en sevdiğim defter markalarından biri. Evde hep yedeklidir. Keşke çocukluğumuzda böyle defterler kullansaydık diye hayıflanırım hep.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bu defterleri görünce insanın öğrenciliğine dönesi geliyor. Zamane öğrencileri her açıdan şanslı, ne diyelim ...

      Sil
  4. Merhaba güzel bir yazı olmuş kağıt adına teşekkür ederim. ilgili satış yapan siteye girdim markayı yazınca çok fazla defter çıktı. İçinde özellikle önereceğiniz gramaj olarak defter varmı.

    YanıtlaSil
  5. İnsana huzur veren yazılarınızdan dolayı çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şişe mi Kartuş mu?

Scrikss Model 33 Dolma Kalem

Jinhao X750