Pelikan Level 65 Dolma Kalem




Maceralı bir kargo yolculuğundan sonra dün elime ulaşan Pelikan Level 65 dolma kalemi ayağının tozuyla inceleme altına alıyoruz. Kalem kendine has dolum sistemi ile uyumlu 50 ml'lik Pelikan mavi mürekkep ile takım halinde geliyor. LEVEL 65'i benzerlerinden ayıran dolum sisteminin detaylarını incelemenin ilerleyen kısmına bırakıp fiziksel özelliklere bakalım isterseniz.

Kalem başlangıç seviyesinde olduğu için malzeme ucuz tutulmuş, tüm gövde ve kapak sert plastikten imal. Ancak kapak ve gövde tasarımındaki Pelikan ustalığı, kullanılan canlı renkler kalemi ederinden daha şık gösteriyor. Siyah yarı şeffaf gövdenin tamamı mürekkep haznesi olarak kullanıldığından, gövde mürekkeple dolu iken parlak siyah bir renge bürünüyor.

Huni şeklindeki kapak sayesinde, kalemi masa üzerinde dik olarak bırakmak mümkün. Kapak gövdeye takılarak kullanıldığında ise kalemin görünümü birden sınıf atlıyor. Kapak, gövdenin en üstündeki dolum bölümü ve tutacak kısım aynı renkte üretilmiş. Bendeki model resimlerde de gördüğünüz gibi sıcak, canlı bir sarı. Yeşil, beyaz, kırmızı gibi renkler de mevcut.

Pelikan LEVEL 65 kapağı gövdeye takılı iken.


Pelikan Level 65'i iri bir dolma kalem olarak kabul edebiliriz. Kalın gövdenin tutacak kısmı her ne kadar ergonomik tasarlanmış olsa da, kullanılan sert malzeme nedeniyle uzun yazımlarda elinizi rahatsız etmesi yüksek ihtimal.

LEVEL 65'in ucu diğer başlangıç seviyesi Pelikan kalemlerin sahip olduğu standart paslanmaz çelik uçlar ile aynı. Karşılaştırma amacıyla, aşağıdaki resimde soldan sağa doğru sırasıyla LEVEL 65, Pelikan Grand Prix ve Lamy Safari uçlarını görebilirsiniz. Bu basit tasarım, diğer modellerde olduğu gibi, LEVEL 65'te de yüksek performansla iş görüyor ve tıkanma, atlama yapmadan kesintisiz ve keyifle yazmanızı sağlıyor.

Pelikal LEVEL 65 uç karşılaştırması

Şimdi gelelim kalemi özgün kılan dolum sistemine. En azından benim sahip olduğum bütün dolma kalemler dolum için kalem ucunu kullanırken, Level 65 gövdenin üst kısmındaki özel bölümden dolduruluyor. Başta da belirttiğim gibi, buna uygun özel mürekkep şişesi kalemle birlikte geliyor. Mürekkep şişesini gövdenin üstüne yerleştirdikten sonra dolum için sıkmanız gerekiyor, ta ki mürekkebin dolmasıyla yükselen iç basınç sizin şişeyi sıkmanıza engel olana kadar.

Gövdenin üstündeki mürekkep doldurma bölümü

Gövde büyük mürekkep rezervuarı ve daha küçük yazma haznesi olarak ikiye bölünmüş. Eğer kalemi ilk defa dolduruyorsanız, veya yazma haznesindeki mürekkep bittiyse, aynı zamanda açma kapama valfı olarak işlev gören gövdenin üstündeki dolum bölümünü kullanarak bu kısıma mürekkep transferi yapmanız gerekiyor. Bu süreci mürekkep doldurmada sıra dışı bir deneyim olarak tanımlayabiliriz. Tüm bu işlemleri düzgün şekilde yapabilmeniz için basit bir işaretleme sistemi kullanılmış. Bu sayede kalem neredeyse 5-6 ml. mürekkep alabiliyor. Zaten kalemin boş ve dolu halleri arasındaki ağırlık farklarını elle hissedebiliyorsunuz. Bu tip bir dolum sistemi için düşünebildiğim en anlamlı neden de bu açıkçası: mürekkep kapasitesini en üst seviyeye çıkartmak için piston mekanizmasının kaplayacağı hacimden tasarruf etmek.

Level 65'in doldurulması (kendi kullanıcı kılavuzundan alınmıştır)

Sonuç olarak LEVEL 65 sade tasarımı, canlı renkleri, özgün mürekkep dolum sistemi ve yüksek mürekkep depolama kapasitesi nedenleriyle kendinden bahsedilmesini hak eden bir kalem. Kalemin hatırı sayılır irilikteki kapağı (ki bu kalemlik ve cepte taşınmayı zorlaştırabilir) ve dolum için kendine has bir mürekkep şişesine ihtiyaç duyması önemli dezavantajları.  Değer mi diye soracak olursanız, mühendislik becerisi açısından tasarımı kayda, çok yazıyor ve sürekli mürekkep doldurmak istemiyorsanız kullanmaya, özgün tasarımından dolayı dolma kalem koleksiyonunuza dahil etmeye değer derim. Artık üretimden kalktığı da göz önüne alınırsa, bulursanız kaçırmayın. Vesileyle, bir Pelikan LEVEL 65 sahibi olmamı mümkün kılan sayın Ali İkizkaya'ya teşekkürlerimi sunuyorum.

Değerlendirme formu

Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Yazılarınızla geri dönmenize çok sevindim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Gerçekten ara biraz fazla açılmış. Bundan sonra biraz daha sık yazmaya gayret göstereceğim.

      Saygılar.

      Sil
  2. Bilgilendirme için teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şişe mi Kartuş mu?

Jinhao X750

Scrikss Model 33 Dolma Kalem