Scrikss Model 419 Dolma Kalem



Gözlerinizi kapatın ve bir dolma kalem hayal edin. İşte o hayal ettiğiniz dolma kalemle büyük oranda örtüşecek olan Scrikss 419 modeli, sade, işlevsel ve uyumlu tasarımıyla klasik bir dolma kalemin tüm çizgilerini taşıyor. Burada klasik sözcüğünü "üzerinden çok zaman geçtiği halde değerini yitirmeyen, türünde örnek olarak gösterilen" anlamında kullanıyorum (bkz. TDK Türkçe Sözlük). 


Scrikss-419 ve diğer Scrikss'ler

Scrikss-419 ve diğer Scrikss'ler, kapaklar açık halde
Orta boyutta bir kalem olarak değerlendirebileceğimiz 419 modelinin kapaklı hali 12,5 cm uzunluğunda. Scrikss'in diğer modelleri ile çekilmiş resimler size kalemin büyüklüğü konusunda daha iyi bir fikir verecektir. 
 
Kalem abartısız, birbiriyle uyumlu parçalardan oluşuyor. Gizli piston sistemini hareket ettirmenizi sağlayan ve gövdenin en üst ucunu oluşturan kısım gövdeye o kadar iyi eklemlenmiş ki, bu kısmın gövdeden ayrı hareketli bir parça olduğunu fark etmeniz neredeyse imkansız. Sanırım kullanıcıyı bu konuda “uyarmak” amacıyla, bu kısmı gövdeden yaklaşık yarım milim daha dar tasarlamışlar. Gövdenin ortasında, kapak dişlerinin hemen üstünde kalemdeki mürekkep miktarını görebileceğiniz hazneye ait yarı saydam bir kısım mevcut. Gövdenin üst ucunda olduğu gibi, bu kısım da gövdeye çok iyi oturtulmuş. Kapaktaki yüzük, klips ve uç altın kaplama. Bendeki kalem bordo ve bu renk kombinasyonu kalemi gerçekten çok şık gösteriyor. Siyah olan modeli dünya gözüyle canlı olarak görebilmiş değilim, ancak İnternet üzerindeki resimlerden, o kombinasyonun da daha aşağıda kalmadığı aşikar.


Scrikss-419 kapaksız görünüm

Eğer elleriniz çok iri değilse, 419'u kapaksız olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kapaklı kullanımda da kalemin dengesi iyi korunmuş olduğundan, yazarken zorluk çekmezsiniz. Kullanılan malzeme nedeniyle kalem oldukça hafif. Benim viralı kapaklı kalemlerde sıkıntısını çektiğim durum bu kalemde de mevcut, kapak dişleri uzun yazımlarda parmaklarınıza rahatsızlık veriyor.


Altın kaplama ruthenium uç
419'un altın kaplamalı ruthenium ucu inceye yakın yazıyor ancak ucun üzerinde kalınlığını belirten herhangi bir harf bulunmuyor. Bu konuda Scrikss'in İnternet sayfasında ve çevrim içi kataloğunda da herhangi bir bilgi bulamadım. Uç orta ıslaklıkta, akıcı ve yazarken atlama yapmıyor. Kalemin kapağı kapalı haldeyken iki üç gün yazmasanız dahi kurumayan, size “zor başlangıç” yaşatmayan bir uç.

419'un mürekkep dolum sistemi “vidalı gizli piston sistemi” olarak belirtilmiş. İsimden de anlayacağınız gibi, siz dışarıdan dolum sistemi ile ilgili, haznenin içindeki mürekkebin bir kısmını görebileceğiniz yarı şeffaf bölümü haricinde, herhangi bir aksam göremiyorsunuz. Mürekkep doldurmak için yapmanız gereken kalemin ucunu mürekkep şişesine batırıp, önceden sola döndürerek açtığınız gövdenin üst ucundaki viralı kısmı sağa doğru döndürerek kapatmak. Mekanizmayı hareket ettirmek için beklediğinizden biraz daha fazla güç uygulamanız gerekebilir, aman dikkat, orantısız güç kaleme zarar verebilir. İki yıldan uzun bir süredir herhangi bir problemle karşılaşmasam da, bence bu kalemin en hassas kısmı mürekkep dolum sistemi. Tam olarak nasıl çalıştığını çözmek için kalemi sökmeniz gerekebilir, ki bu mümkün müdür bilmiyorum. Piyasada artık bulunmayan bir model olduğu için de denemeye niyetim yok açıkçası.

Seksenli yılların sonunda bu ülkede tasarlanmış ve üretilmeye başlanmış olan Scrikss 419'un üretimi iki binli yılların başında durdurulmuş. Malzeme kalitesi ve klasik tasarımıyla, örneğin bir uzak doğu efsanesi olan Pilot 78G'den hiç de aşağıda olmadığını değerlendirdiğim bu modelin neden üretim hattından çekildiğini anlamak gerçekten zor. Yeniden üretilir mi bilmem ama, bence daha şimdiden Scrikss'in efsaneleri arasına girmiş olan bu kült kaleme herhangi bir yerde rastlarsanız aman kaçırmayın derim.


Scrikss-419 inceleme formu


Yorumlar

  1. Çok güzel bir inceleme olmuş ellerinize sağlık. Bir şey sormak istiyorum. Fotoğraftaki ilk iki Scrikss'ten bende de var ancak model isimlerini/numaralarını bulamadım. Siz biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Kapakları açık olan resimde (3. resim), önden (siyah olandan) arkaya doğru, 33, 419, 84 ve 17. 419, 84 ve 17 modelleri artık üretimden kalkmış durumda. Yani onlara iyi bakmanızda fayda var.

      Sil
  2. Bildiğim kadarıyla 17 başka bir kalem. 17 ve 71 daha gizli uca sahip. İğne gibi bir ucu var. Şurada bir inceleme yapmıştım hatta.

    http://writetomeoften.blogspot.com/2012/07/scrikss-vintage-17-and-71-fountain-pens.html

    Ama ikincisi 84 olabilir sanıyorum.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin incelemesini yaptığınız klasik Scrikss 17. Resimde gördüğünüz aslında stilofor kuyruklu masa üstü kalemi olarak üretilmiş olan kalemin gövde ve ucuna sahip (http://www.kirtasiyeofisi.com.tr/product/scrikss-17-stilofor-bordo-kuyruklu-dolmaklem). Normalde piyasada bu haliyle bulmak pek mümkün değil. Ancak nihayetinde o da Scrikss tarafından 17 olarak adlandırılmış. Herneyse, aslında bu kafa karışıklığına neden olan Scrikss'in modelleri adlandırırken bazen gösterdiği özensizlik. Yada kendilerince bir sistematikleri var ama biz bilmiyoruz.

      Sil
    2. Kendi içlerinde bir sistematikleri var. Zira, benim yaptığım o incelemede ben her iki kalemi de Scrikss 17 başlığında incelemiştim. Sonrasında Scrikss'in ortaklarından İzel Bey benimle iletişime geçerek, kalemlerden plastik kapaklı olanın 17, metal kapaklı olanın 71 olarak adlandırıldığını söylemişti. Yani kendi içlerinde belirli bir mantık yürütmüşler. Hatta 85'lerin de öyle yarı gizli uçla üretilmelerinin sebebi DMO'nun şartnamesindeki teknik özellikler sebebiyleymiş.

      Sil
  3. Selamlar, mail adresinizi göremedim sitede ya da blogger profilinizde. Bana ulaşır mısınız?

    writetomeoften@gmail.com

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Yeşil 84 modelinden bende de var. 0.5ml mürekkep hazneli ve altın kaplama ruthenium uçlu.
    419 modelinden rengi haricinde farkı nedir açıklayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Aslında her iki model gövde, kapak ve uç tasarımları açısından birbirlerinden farklı. Benzer yönleri ise pistonlu gizli mürekkep dolum sistemleri ve uç materyalleri. İşin ilginci, Scrikss her iki modeli de üretim hattından kaldırmış olmasına rağmen, 419 modelini halen kendi sitesinde ürün modelleri arasında gösteriyor olması (http://www.scrikss.com.tr/Products/Product/1390/419_Dolmakalem).

      Performans açısından bakıldığında 419 (bence) çok daha iyi. Bendeki 84 modeli yazarken birden kuruyor. Sorun genel mi, yoksa bana özel mi bilemiyorum. Eğer siz bu konudaki deneyiminizi paylaşırsanız, en azından bir fikir edinmiş oluruz.

      Saygılarımı sunuyorum.

      Sil
    2. evet 84 denememde bir iki kere kuruma yaşadım haznedeki mürekkep hava kabarcıklı olduğu için diye tahmin ediyorum. 419 bordo rengi bugün edindim. Henüz yazımını test etmedim ama oldukça profesyonel duruyor.

      Sil
  5. Bir sorum olacak mail adresinizi bulamıyorum. Bana bir mail atabilir misiniz? tugbagemici@gmail.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şişe mi Kartuş mu?

Scrikss Model 33 Dolma Kalem

Jinhao X750